top of page

Bolile ciclidelor africane

Ciclidele africane sunt pesti rezistenti, deosebit de activi si prietenosi. Insa ca si la celelelate vietati, in anumite imprejurari si situatii,  generate de calitatea proasta a apei sau alti factori interni sau externi si ciclidele la randul lor se pot confrunta cu anumite boli, caz in care, pestii devin apatici sau pot aparea unele din simptomele de mai jos :

  • Pierderea apetitului

  • Înot neregulat

  • Respiratie greoaie sau rapida

  • Aripile sunt ţinute strâns de linga corp

  • Aripile zdremtuite

  • Balonare

  • Mărirea dimensiunii ochilor sau formarea unor besici pe ochi

  • Scarpinarea repetata prin frecarea de pietre sau substrat

  • Pierderea echilibrului

  • Cauta sa iasa la suprafata, se sufoca

 

Cateva din bolile intalnite :

 

1.Boala vezicii inotatoare

 Boala vezicii inotatoare afectează partea ciclidului cunoscută sub numele de vezică inotatoare. Vezica inotatoare are rol in ajutarea peștiilor să rămână pe linia de plutire. Când un ciclid este afectat de boala vezicii inotatoare, are dificultăți să rămână scufundat. Există o varietate de cauze potențiale pentru această boală – traumatismele externe prin vătămare fizică pot afecta vezica inotatoare, la fel ca anumite boli secundare, cum ar fi cancerul și tuberculoza. O altă cauză comună pentru această afecțiune este alimentația – peștii care suferă de o alimentație proastă sau constipație sunt mai susceptibili de a dezvolta boala vezicii inotatoare. Pentru a trata această afecțiune, este important să remediați cauza de bază a problemei. În cazul unei alimentații proaste,hrăniti peștii cu o dietă variată și oferiti alimente bogate în fibre, cum ar fi mazărea și spanacul, pentru a ameliora constipația.

 

2. Bloat

 Bloatul este o boală frecvent întâlnită printre  ciclidele africane. Această boală se manifestă prin simptome precum umflarea abdomenului, respirația rapidă, pierderea poftei de mâncare, fecalele decolorate , tendinta pestelui de a sta izolat , sta mai mult pe substrat fara chef de inot. Pe lângă aceste simptome, bloatul poate duce și la leziuni hepatice și renale dacă nu este tratată. Odată ce boala progresează până în acest punct, este de obicei fatală în trei zile. Din păcate, cauza acestei boli este foarte contestată – unii susțin că este cauzată de un protozoar care trăiește în intestinele ciclidelor. Când calitatea apei din rezervor scade și peștele devine stresat, protozoarele se reproduc și încep să provoace probleme. Primul pas în tratarea acestei boli este efectuarea unui schimb mare de apă în rezervor și dozarea rezervorului cu Metronidazol.

 

 

3. Boala vatei

 Boala vatei este o afecțiune destul de ușor de diagnosticat, deoarece se manifestă sub formă de excrescențe albe neclare pe cap, aripioare și solzi la ciclidele infectate. Această boală este cauzată de o ciupercă care se găsește în mod natural în acvariu, dar devine o problemă doar în cazurile de calitate proastă a apei. Când hrana pentru pești neconsumată și alte resturi organice se acumulează în rezervor și calitatea apei scade, este foarte probabil ca peștii să cedeze la infecții fungice, cum ar fi boala vatei. Stresul și rănirea anterioară pot crește, de asemenea, susceptibilitatea ciclidelor la infecții fungice. Cel mai frecvent tratament pentru această boală este un medicament antifungic sau o baie de sare.

 
 

4. Boala gaurii în cap

Boala Gaurii in cap –hexamita – este una dintre cele mai tipice boli ale ciclidelor africane. Se manifestă ca găuri asemănătoare unui crater pe capul peștelui infestat. La fel ca multe alte boli ale peștilor, și aceasta provoacă pierderea poftei de mâncare și pierderea bruscă în greutate.

Pe măsură ce gaura din cap se extinde pe corpul ciclidei, pot apărea leziuni pe lateral. Condițiile proaste ale apei și lipsa mineralelor importante sunt posibili factori care contribuie. Cauza acestei boli este larg dezbătută, dar se crede că calitatea proastă a apei, dezechilibrul mineral și prezența unui parazit numit  Hexamita. pot fi factori care contribuie. Tratarea acestei boli poate fi dificilă, deoarece există mai multe cauze potențiale, dar poate fi cel mai bine să adoptați o abordare cu mai multe fațete - mai întâi îmbunătățiți calitatea apei și dieta, apoi tratați rezervorul cu un antibiotic pentru a scăpa de   paraziții Hexamita .

 

 

 5. Putrezirea inotatoarelor –Fin rot

Simptome: inrosirea si/sau inflamarea inotatoarelor , zdrentuirea , ruperea, dezintegrarea inotatoarelor.
Aceasta boala este foarte contagioasa si este provocata de o infectie bacteriana care, in stagile cele mai avansate poate sa distruga complet inotatoarele si coada unui peste. Infectia poate fii declansata de raniri sau calitate proasta  a apei .

In general acesta boala este urmata de o a doua infectie, ciuperca.
Tratament: se pune o lingura de sare la fiecare cca 10 litri de apa si dezinfectant.

 

6. Constipatia

Simptome: apetit redus , lipsa de dejectii, stomac umflat, inactivitate generala.
Cauze: hranire necorespunzatoare , suprahranire.
Tratament:pentru citeva zile pestii sa fie hraniti frecvent cu hrana vie, nutritia in general trebuie imbunatatita , nu hraniti pestii foarte mult. Adaugati in apa din acvariu ,cite o lingurita de sulfat de magneziu / sare amara la fiecare 5-10 litri.

 

7. Punctele albe – Ich ( gris)

Simptome: puncte mici de culoare alba pe corpul si inotatoarele pestilor. Pesti infectati se "scarpina" de substrat, pietre foarte des .
Cauze :Ichthyopthirius , un parazit.
Tratament: medicatie speciala pentru ICH sau verde de malachit, cresterea temperaturii apei din bazin la +28-30  °C  , sare . Chiar daca tratati pestii bolnavi intr-un alt acvariu , tot trebuie tratat si acvariul comun pentru a elimina toti parazitii din apa .

 

 8. Hidropizia- Dropsy

Hidropizia este o infecție bacteriană care este rezultatul condițiilor proaste ale apei. Când calitatea apei este slabă, sistemul imunitar al peștilor tăi devine mai slab și atunci devin vulnerabili la hidropizie. Această boală poate afecta foarte mult rinichiul ciclidului tău african și poate duce la insuficiență renală.

De asemenea, cu cât peștii tăi sunt mai stresanți, cu atât sunt mai mari șansele ca aceștia să facă hidropizie, deoarece stresul slăbește sistemul imunitar. De obicei, dacă observi combinația de solzi proeminenti și burtă umflată, atunci este aproape sigur hidropizie.

Peștii afectați de aceasta își pierd și apetitul și devin apatici.

 Dropsy implica acumulare de lichid in cavitati, in special cavitatea abdominala, avand ca si cauze, cel mai adesea, o infectie bacteriana, in speta cu Aeromonas, si rar parazitoze sau orice alta afectiune care produce disfunctii hepatice.

9. Pop-eye

Dacă observați că ochii ciclidului dvs. african sunt deosebit de proeminenti, atunci cel mai probabil este vorba de boală de ochi Popeye. Aceasta înseamnă că există bacterii dăunătoare care afecteaza ochilor peștilor tăi, fiind infectați.

Pop eye poate afecta fie ambii ochi, fie doar un singur ochi, in multe cazuri aparitia acestei boli este cauzata de condițiile proaste ale apei.

În acest caz, trebuie să schimbați cel puțin 30% din apa din rezervor zilnic până când situația se îmbunătățește. 

bottom of page