CLASIFICAREA CICLIDELOR AFRICANE

 

 

 

       In lac se disting , in principal, doua mari categorii de ciclide :

    Mbunele

Mbunele reprezinta un mare grup de  ciclide  africane  din  Lacul Malawi.  

Mbunele sunt denumiti ,,locuitorii pietrelor” iubesc rocile, pietrele, pesterile si orice mediu care sa fie plin de lacase pentru a se putea ascunde, majoritatea mbunelor trăiesc printre grămezile de roci și de-a lungul țărmurilor stâncoase ale lacului Malawi.

Unul din avantajele acestei grupe de ciclide, este faptul ca, aceste ciclide sunt colorate de la mici dimensiuni,  fiind foarte populare, pentru detinatorii de ciclide africane, fie ei avansati sau incepatori.

În natură, mbunele se hrănesc in general cu algele de pe roci. În anumite perioade ale anului, mbuna se hraneste cu plancton. Fiecare specie de mbuna in functie de zona si relieful lacului s-a specializat in procurarea hranei si modul de hranire, unele manica alge  scurte altele alge lungi, larve de insecte, dar si alevini. Insa hrana majoritatii mbunelor este una  preponderant vegetala.

În acvariu, ar trebui tinut cont de aceste cerinte, fapt pentru care e recomandat să evitați alimentele bogate in proteina animala (recomandate pentru ciclidele carnivore) și să oferiți în schimb diete specifice mbuna, care conțin o mulțime de alge, materii vegetale și proteina ​​animalae scăzuta. Nu ar fi rau, ca in situatia in care ati optat pentru mbuna , acvariul sa fie populat doar cu specii de mbuna, tinand seama de cerintele acestei grupe de ciclide.

In multe situatii, nerespectarea acestor cerinte legate de hrana mbunelor, provoaca aparitia bolii denumite BLOAT , (balonarea abdomenului) care in cele mai multe cazuri este fatala pentru acestea, conducand la deces.

Una din recomandarile specialistilor este ca o data pe saptamana sa faceti pauza de hranire, caz im care mbunele vor cauta sa-si asigure hrana prin ,,pascutul “ algelor depuse pe rocile din bazin.

 

Mai jos cateva din clasele de mbune ...

Grupa mbune :

Abactochromis

Cynotilapia

Gephyroromis

Chindongo

Iodotropheus

Labeotropheus

Labidochromis

Melanochromis

Metriaclima

Petrotilapia

Pseudotropheus

Tropheops

Hapsi

Grupul Haplochromis este cel mai mare grup din familia Cichlidae, multe dintre speciile acestui grup sunt endemice pentru Lacul Malawi. Hapsii de obicei cresc mult mai mari decât mbunele.

Dintre acesta, aulonocarele (peacock –denumiti paunii lacului) sunt exemplare spectaculos de colorate ,mult mai pasnice

Ciclidele haps  iubesc partea de mijloc a acvariului, fara a necesita prea multe roci, preferind locurile deschise din acvariu.

 In lacul Malawi exista o populatie mult mai mare de Hapsi decat de mbune.

Spre deosebire de mbune, care sunt in general colorati  de la mici dimensiuni, atat masculii cat si femelele, la hapsi, culorile apar de la dimensiuni de peste 5-6 cm, la unele specii chiar de la dimensiuni mai mari, iar colorarea apare doar la masculi, femelele prezinta un gri simplu sau anumite peste sau dungi, care le brazdeaza corpul pe verticala sau orizontala.

Dintre Hapsi ,ciclidele Utaka sunt cele mai mari, fiind  predominant rapitori. Unele exemplare pot creste pana la 45 cm. Utaka sunt pesti carnivori, in acvarii au nevoie de un mare spatiu pentru inot. Cele mai cunoscute specii de Utaka sunt cele din clasa Copadichromis, Nimbochromis, Fossochromis, Dimidichromis.

 

Mai jos, cateva din  clasele de Hapsi...

Grupa Hapsi

Astotilapia

Aulonocara

Aristochromis

Buccuchromis

Caprichromis

Copadichromis

Cyrtocara

Dimidiochromis

Fossorochromis

Lethrinops

Nimbochromis

Otopharynx

Placidochromis

Protomelas

Sciaenochromis

Tyrannochromis