Despre ciclidele africane

Caracteristici :
Sunt pesti care traiesc in familii, nu in perechi, familia de ciclide africane fiind compusa, dintr-un  mascul  si 2-3 femele, in unele cazuri necesitand a creste numarul de femele (Melanochromis Auratus) sau chiar de a fi tinuti in grupuri mai mari de 15-20 bucati (Chindongo demasoni).
Au culori intense si diversificate- sunt cei mai colorati pesti de apa dulce, concurand cu succes, cu pestii de apa sarata;
Au un comportament unic -  extrem de sociabili, energici, care ofera spectacol ori de cate ori cineva se apropie de acvariu. 
Hrana ciclidelor -  in functie de speciile alese , hrana trebuie sa fie de natura vegetala, omnivora sau carnivora.
Inmultirea ciclidelor africane : -  un aspect aparte la ciclidele africane este  gestatia bucala  ,, Mouthbrooder”.O femela poate adaposti in gura (gusa) pina la 80 de oua (icre ) , ciclidele africane avand o proliferabilitate crescuta.Timp de aproximativ, 21 de zile,  mama nu se va hrani deloc. Cand vine momentul eclozarii, mama va elibera  puii. Micutii sunt astfel protejati de mama in perioada cat sunt cel mai vulnerabili.
Sunt pesti de talie mare, fiind pintre cei mai mari pesti de acvariu. Pot atinge lungimi de pana la 30-40 cm, insa cei care doresc specii de ciclide africane,care sa nu cresca asa de mult, sunt variante si pentru acestia, existand specii cu dimensiuni maxime de 8-12 cm. (Chindongo demasoni, saulosi)
Au o durata de viata ridicata, fata de a altor pesti de acvariu, fiind cuprinsa in general intre 4 si 10 ani, unele specii putand depasi aceasta varsta.

 Toate aceste caracteristici, fac din ciclidele africane, niste pesti deosebit de interesanti, fiind recomandati atat acvaristilor experimentati, dar si incepatorilor .