top of page
20210916_202331.jpg
DSC00608.JPG
20210904_111235.jpg

My hobby...

Din Hobby pentru ciclidele africane...

Numele meu este Florin Motiu cunoscut pentru iubitorii de ciclide africane ca si : " Ciclide Arad "

Ciclidele africane sunt hobby-ul si pasiunea mea de peste 15 ani !

Desi detineam un acvariu cu pesti, inca din anul 2004, acesta fiind plantat si cu pesti comuni ce se gaseau la acea vreme, in anul 2008 am achizitionat un nou bazin Juwel Rio 125.  La scurt timp , in urma vizitei efectuate la un Pet shop din Arad, am ramas surprins de frumusetea unor noi specii de pesti, adusi de magazin si de comportamentul acestora.

Am aflat ca sunt ciclide africane din Lacul Malawi si citind putinele informatii existente despre ei, am decis sa achizitionez cateva exemplare.

Primele exemplare achizitionate fiind din specia: Pseudotropheus Elongatus Mpanga, Metriaclima sp. Membe Deep,  Melanochromis Auratus, pastrez si azi, primele mele fotografii cu acvariul respectiv si cu aceste ciclide africane.

In acea perioada am avut placerea sa cunosc doi din pasionatii si crescatorii de ciclide africane  : N. Jozsef (Ioji) din Arad si T. Florin (Relu) din Timisoara.

Am aflat destule informatii utile de la cei doi,  a urmat achizitia unui nou bazin de 200 litri, pe linga cel de 125 litri.

La Ioji am avut ocazia sa vad pentru prima data un bazin de 900 litri ,amenajat si populat cu ciclide africane...

 Va marturisesc ca, la vederea bazinului, am ramas surprins in modul placut de dimensiunile sale si de frumusetea ciclidelor africane, ceea ce mi-a intarit inca o data convingerea ca, alegerea facuta in privinta achizitionarii ciclidelor africane a fost cea potrivita, realizand totodata ca, trebuie sa fac o noua schimbare  atat in ce priveste bazinul, cat si in ceea ce priveste decorul ...

Au urmat vizite in Ungaria la diferiti crescatori si pasionati. Una din cele mai placute vizite a fost cea facuta acasa la Lukács László  , unul din marii pasionati de ciclide africane din Ungaria, care a vizitat marile lacuri africane si care alturi de Sinkó Gábor ( care detinea cel mai mare magazin de ciclide africane din Budapesta) au publicat carti in limba maghiara si Cd despre ciclidele africane.

Din dorinta de a cunoaste cat mai bine acesti pesti minunati si de a avea cat mai multe specii, am trecut in anul 2011 la acvariu de  720 litri. Mai tarziu am reamenajat acvariul prin schimbarea de decor , achizitionand un decor 3d din Serbia de la Aquadecor.

In urma vizitelor efectuate in strainatate  si studierii amanuntite a ciclidelor africane, a conditiilor de crestere, dezvoltare , tinand seama de necesitatile si combatibilitatile intre diferite specii, am ajuns la concluzia ca cele 2 bazine detinute, plus alte 3 bazine cu pui nu mai era suficiente, astfel incat  in anul 2012, am decis sa-mi fac o camera de hobby, in spatiul meu din subsolul blocului, pe care am intitulat-o Crescatoria Ciclide Arad.

Crescatoria Ciclide Arad a fost deschisa in data de 20.12.2012 din dorinta de a extinde acest Hobby, in scopul de a avea propria mea camera dedicata studiului acestor pesti minunati. 

 Am trecut prin diferite faze ale cresterii ciclidelor africane in special Malawi,  dar ulterior si specii de Tanganyika (Tropheusi, Calvusi, Leleupi, Frontosa), care m-au fascinat.

Am vizitat numeroase crescători în Slovacia, Cehia, Ungaria și Serbia, de unde am acumulat, multe informatii utile. Crescatoria Ciclide Arad are în prezent peste 40 de acvarii, cu un volum de aproximativ 9000 de litri. 

In anul 2018 am avut placerea sa particip la Budapesta la una din conferintele internationale pe tema ciclidelor din lacul Tanganyika, la care au participat pasionati ai africanilor din Olanda, Slovacia, Ungaria, Serbia si subsemnatul din Romania.

   Sunt preocupat in permanenta, de descoperirea de noi specii si informatii despre ciclidele africane (in acest sens, am achizitionat pentru studiu , minunanta carte ''Malawi Cichlids in their Natural Habitat, 5th Edition'' - Ad Konings.) , vizitarea de noi crescatorii ,avand speranta ca in viitorul apropiat vom reusi ca si in tara noastra sa creem un puternic nucleu al pasionatilor de ciclide africane, organizarea de seminarii si expozitii pe tema ciclidelor africane si implinirea unui vis de-al meu, vizitarea lacului Malawi...

 

           Pentru tot ce am realizat pana in prezent, trebuie să-i mulțumesc familiei mele, care au fost mereu alaturi de mine, in acest frumos hobby.

bottom of page