top of page
20161217_182813.jpg

Determinarea sexului si reproducerea la ciclidele africane

​

​

A.  Determinarea sexului la ciclide africane se poate face, tinand seama de urmatoarele aspecte:

  1. Culoarea ciclidelor (masculii in general mai colorati)

  2. Marimea ciclidelor (masculii sunt mai mari)

  3. Forma aripioarei dorsale si anale (la masculi ascutite, la femele rotunjite)

  4. Punctele de pe aripioara anala ( la masculi mai multe puncte)

  5. Metoda Ventingului  - compararea dimensiunii orificiilor de pe burta (la masculi sunt doua orificii aproximativ egale, la femela orificiile sunt inegale, unul mic –unul mare)

La femelele care nu sunt încă mature sexual, diferenÈ›a de mărime a orificiilor, nu este la fel de pronunÈ›ată È™i uneori dificil de recunoscut. 
Pentru a proteja stratul de mucus al pestilor, este important sa aveti intodeauna mainile umede , atunci cand doriti sa prindeti pestii , atat pentru verificarea ventingului cat si pentru scoaterea puilor din gura mamei. Ochii ciclidelor, sunt deasemenea  deosebit de sensibili la atingere, de aceea e de evitat atingerea lor.

​

B.  Reproducerea ciclidelor africane

Un aspect aparte la ciclidele africane este  gestatia bucala  ,, Mouthbrooder”.

 

Masculul sapă un cuib in nisip È™i  atrage femela făcând un dans prin care isi scutură aripioarele , vibreaza din tot corpul si isi intensifica coloristica. Femela depune pe rand icrele în cuib È™i masculul le fertilizează. Apoi femela ia icrele în gură È™i le pastreaza timp de aproximativ 21 zile.

O femela poate adaposti in gura (gusa) pina la 80 de oua (icre )in functie de dimensiune si specie , ciclidele africane avand o proliferabilitate crescuta. In acest timp de 21 de zile,  mama nu se va hrani deloc. Cand vine momentul eclozarii, mama va elibera  puii. Micutii sunt astfel protejati de mama in perioada cat sunt cel mai vulnerabili.

Pentru ca ciclidele au tendinta, de a minca, puii mici gasiti in bazin, este recomandat pentru cei care vor sa pastreze puii , fie sa separe femela intr-un bazin separat, fie sa scoata puii din gura femelei la implinirea duratei de 21 zile si amplasarea lor intr-un acvariu dedicat cresterii puilor. Daca nu stim exact, momentul depunerii  si scoatem puii,  fara ca acestia sa fie perfect formati, este utila detinerea unui incubator, in care sa fie pastrati puii pana la formarea lor completa.

​

​

​​

bottom of page