Hrana ciclidelor africane

           Alegerea tipului/ tipurilor de hrana pentru ciclidele africane, ridica de multe ori, o serie de intrebari, in randul pasionatilor de ciclide. 

          Ce tip de hrana sa folosim ?  De la ce producator ? Care este cea mai buna hrana ? Sa apelam la un produs scump sau e bun si unul mai ieftin ? 

Pentru inceput , cred ca ar trebui sa nu se piarda din vedere, un aspect important si anume ca,  o coloristica frumoasa si o linie placuta a pestelui, depinde foarte mult, nu doar de hrana folosita cat si de originea si genetica pestelui. Un peste slab genetic, nu va putea fi intens colorat, cu orice tip de hrana pe care-o folosim, in schimb un peste, dintr-o linie si cu o genetica  buna, va putea fi foarte colorat si cu o hrana medie, nu neaparat premium si foarte scumpa. Evident ca, folosirea unei hrane de calitate, poate sa intensifice si mai mult culoarea si sa contribuie la mentinerea unei stari bune de sanatate a pestelui.  De aceea, eu recomand in primul rind, o grija deosebita, in ceea ce priveste sursa de achizitie a ciclidelor, iar daca se apeleaza ulterior si la hrana de calitate, cu atat mai bine.

         În al doilea rand, trebuie sa analizam ce tip de ciclide avem in acvariu sau cu ce tip de ciclide, dorim sa populam acvariul nostru.

 A nu se uita faptul ca, ciclidele africane, pot fi vegetariene, omnivore sau carnivore. In functie de aceasta, ar trebui aleasa si hrana ciclidelor.   Introducerea in alimentatie a unor tipuri de hrana nepotrivita, poate cauza  inbolaviri si chiar  decese. (spre exemplu o hrana cu continut proteic ridicat, nu e indicata la mbune, care sunt preponderent vegetale) 

    

Personal, dupa mai multe incercari, in utilizarea diferitelor tipuri de hrana, am ajuns la o formula care asigura un echilibru  necesar , indiferent de tipul ciclidelor africane detinute in acvariu.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hrana folosita in crescatorie, a fost testata si folosita o perioada suficienta de timp, pentru a putea spune ca  corespunde cerintelor,  fiind constituita dintr-un mix echilibrat, atat pentru Mbuna cat si pentru Hapsi sau Aulonocara, obtinandu-se culori puternice si mentinerea unui intestin sanatos.

Pentru puii mici de ciclide folosesc : fulgi, granule (marime 0 si 00) , artemia proaspat eclozata si ciclop congelat.

Pentru ciclidele juvenile si mature : fulgi, granule, artemia congelata si ciclop.

 Pentru obtinerea unor rezultate excelente in ce priveste cresterea , culoarea si mentinerea sanatatii ciclidelor, eu folosesc  cu succes combinația: granule/fulgi /Artemia eclozata/ hrana congelata (artemia,cyclops) .

 

Cateva sfaturi pentru hranirea ciclidelor :

1.Hrana trebuie să fie astfel aleasa , incat sa tina seama de nevoile nutritionale si tipul ciclidelor.

2.Mărimea mâncării (in special granulele)trebuie să se potrivească cu dimenisunea pestelui si marimea gurii. Mai bine utilizati o hrana cu granulatie mai mica, decat o hrana  cu granulatie nepotrivit de mare!

 Ciclidele sunt recunoscute ca fiind foarte pofticioase, situatie in care, in cazul unei portii mari sau in cazul folosirii unor granule prea mari, exista riscul ca anumite exemplare, sa prinda o cantitate mai mare de granule,  caz in care , odata hrana ajuns in organism, aceasta isi mareste volumul, iar de aici, pana la aparitia unor blocaje intestinale, nu mai este decat un singur pas, de aceea, e de evitat folosirea granulelor mari, nepotrivite in raport cu marimea pestelui , dar in acelasi timp este de evitat  si hranirea in cantitati mari.

3.Hrănirea se face în porții mici. Mai bine să hrănești de două ori mai puțin decât o dată si  sa fie prea mult!

4.Peștii maturi  pot fi hrăniți o singura dată pe zi.  Ciclidele juvenile pot fi hranite, de doua ori pe zi.

Artemia proaspat eclozata și apoi cyclopul (congelat) sunt cea mai bună alegere pentru peștii nou nascuti.

5.Poate fi stabilita o zi de pauza  pe săptămână, in hranirea pestiilor adulti, insa acest lucru, e de evitat in cazul puilor mici  si juvenililor!

6. Folositi hrana diversificata si pe baza unui program alternativ : granule-fulgi-hrana congelata ( hrana congelata o utilizez 1-2 ori pe saptamana si in special la bazinele de hapsi) ;

20200823_103900
20200823_103900

Describe your image

press to zoom
20200823_103900
20200823_103900

Describe your image

press to zoom
1/1