top of page

LACUL MALAWI

POZA FUNDAL 2.jpg

LACUL MALAWI

Lacul Malawi (Nyasa) este un lac de apa dulce,este situat in sud estul Africii,  în cadrul Marelui Graben Est-African, la 472 m altitudine deasupra nivelului marii, intre statele Malawi, Tanzania si Mozambic.între statele 

Format cu circa 40 000 de ani în urmă, are o lungime de 580 km, iar în punctul cel mai lat are aproximativ 75-80 km. Lacul Malawi este cel de-al treilea ca mărime din Africa, in cel mai adanc punct al sau, ajunge la 700 de metri.

PH-ul mediu este de 7,8 - 8,6, temperatura la suprafață variază de la 23 la 28 C.

Primul european care a ajuns pe tarmurile sale , a fost exploratorul scotian David Livingstone, în 1859 și l-a numit Nyasa – “Lacul de stele” .Inspiratia i-a fost data de luminile felinarelor aprinse de pescari, pe barcile lor, in timpul serii. De la distanță, felinarele pescarilor, semanau cu stelele de pe cer. Acesta a intocmit si prima harta a lacului Malawi in 1861.

 Peștii din lac, reprezinta un produs important de export pentru statul Malawi, dar populațiile de peste sunt din ce în ce mai amenințate, atat datorita pescuitului excesiv cat și a poluarii apei .

Biodiversitatea speciilor de pesti din lac a făcut ca acesta să fie înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO. Aici se găseşte o diversitate de peşte de apă dulce cum nu mai există nicăieri în lume,din care cel putin 700 de specii sunt ciclide.

bottom of page