top of page

NIMBOCHROMIS VENUSTUS

venustus.jpg

NIMBOCHROMIS VENUSTUS

Aceasta specie a fost descrisa pentru prima data de zoologul George Boulenger în anul 1908, deÈ™i a fost denumită Haplochromis Venustus, recategorizat mai târziu în Nimbochromis Venustus.

Clasificare:

Familia : Ciclide (cichlidae)

Categoria : Haplochromine

Grupul : Haplochromis

Genul : Nimbochromis

Alte denumiri : Venustus Hap, Girafa hap, Ciclidul Girafa sau Kaligono (sleeper),

Nimbochromis venustus, este o ciclidă din categoria haplochromine endemizată de Lacul Malawi, inrudita cu Nimbochromis Livingstoni.

Dimensiuni : 20- 25 cm. In salbaticie ajung si la 30 cm.

Venustusul preferă regiunile mai adânci ale lacului (6 până la 23 de metri )

Temperatura : (24-28°C)

Dimorfismul sexual: Masculii tind să devină mai mari È™i să prezinte o culoare mai strălucitoare decât femelele. Femelele È™i puii au de obicei o culoare cenuÈ™ie/galben-verzui, cu pete maro relativ mari care acoperă întregul corp (aspect de camuflaj) asemanator cu girafa, de unde si porecla,. Când masculii dominanti ating maturitatea sexuală, ei dezvoltă pe cap o coloraÈ›ie albastru electric, iar corpul are o tenta galben /verzuie, cu pete mari întunecate.

Acvariu : minim 400-500 litri.

Hranire : Nimbochromis venustus este un prădător în natură, îÈ™i pândeÈ™te prada prefacandu-se mort pe substrat È™i când peÈ™tii mai mici se apropie, crezând că este inofensiv, venustusul tasneste , ai ataca si îi mănâncă.

In acvariu ar trebui să-i oferim o dietă bogată în proteine, putand include : creveÈ›i, scoica, artemia, krill, mysis È™i alte alimente vii sau congelate, precum È™i alimente uscate granule, fulgi. AceÈ™ti peÈ™ti trebuie hrăniÈ›i È™i cu materii vegetale pentru a menÈ›ine o dietă echilibrată.

Compatibilitate : specii mai mari de hapsi . Introducerea lor, in bazin impreuna cu mbune, poate genera in timp vanarea acestora, mai ales a celor de dimeniuni mai mici.

In natura este un peste singuratic, masculii pot fi destul de agresivi unul cu celelalt, de aceea se recomanda a fi tinut in bazin, un mascul cu 3-5 femele, prezenta mai multor masculi va conduce in timp la violente si eliminarea exemplarelor subdominante.

Substratul e recomandat sa fie unul nisipos, deoarece le place sa sape , un substrat pietros ar putea cauza ranirea lor.

Reproducere : Când femela este gata să depună icre, masculul isi intensifica culorile È™i va alege un loc de depunere a icrelor. Depunerea are loc, prin rotirea unuia in jurul celuilalt, femela depune un rand de icre înainte de a se îndepărta, permiÈ›ând masculului să le fertilizeze. Apoi se întoarce, ridica icrele fertilizate în gură înainte de a depune un alt lot. Ea va purta icrele in gura (gusa) timp de aproximativ 3 săptămâni înainte de a elibera puii.Femela nu va mânca în această perioadă .

In mediul natural, ingrijirea puietului de către femelă continuă si dupa eliberare, mai multe zile, alevinii căutând refugiu în gura mamei dacă sunt amenintati. In bazinul comun, in mod evident pentru ca puii sa aibe sanse de supravietuire, trebuiesc scosi cu cateva zile inaintea celor 3 saptamani si pusi separat.

 

​

COPADICHROMIS BORLEYI

COPADICHROMIS BORLEYI

Copadichromis borleyi este o specie endemică din Lacul Malawi .

Nume științific: Copadichromis Borleyi

Nume comun: Red Fin Kadango

Are si alte nume comune, cum ar fi : Redfin Hap, Goldfin Hap.

Descriere : Specia a fost descrisă în 1960 de Thomas Derrick Iles ca Haplochromis borleyi È™i mai târziu mutata la Copadichromis.

Copadichromis Borleyi este una dintre cele mai mari specii de Utaka, in lac ei se hrănesc cu plancton, în apă deschisă. (la adancimi de la 5-20 metri)

Habitat : Copadichromis borleyieste răspândită în Lacul Malawi, de-a lungul coastelor Malawi, Mozambic È™i Tanzania, in zone cu stanci mari. IubeÈ™te zonele stâncoase . Deoarece este o specie de apă deschisă , are nevoie de mult spaÈ›iu de înot, dar si stanci inalte, pentru a le crea un mediu cat mai apropiat de cel natural.

Se gasesc mai multe variante, in functie de locul de colectare : „Red Fin” din Kadango, sau din reciful Taiwan, au mai fost intalniti si in alte zone ale lacului : Nkhata Bay, Mpanga Rocks, Mbenji Island, Cape Ngombo , Crocodile Rocks, Nkhungu Reef.

Una din variantele acestei specii este Copadichromis borleyi "Gold Fin", care diferă prin faptul că masculul are corpul galben.

Diferenta dintre sexe : Cand sunt pui, atat masculii cat si femele au un corp gri cu aripioare portocalii. La maturitate masculii sunt viu coloraÈ›i (capul albastru, corpul rosu/ caramiziu), în timp ce femelele au corp negru/ argintiu, cu aripioare roÈ™u /portocaliu.

Copadichromis borleyi se remarcă È™i prin înotătoarele sale ventrale lungi.

Dimensiune: 15- 20 cm.

pH: 7,8 – 8,6

Temperatura 25 – 27°C

Acvariu recomandat : minim 400 de litri.

Dieta : Ei mănâncă mai ales plancton în sălbăticie, dar se hranesc si cu mici crustacee, ceea ce înseamnă că, într-un acvariu va trebui să le oferiÈ›i o dietă diversificata, cu continut mai ridicat de proteine : fulgi, granule , hrana congelata .

Reproducere : gestatie bucala - Matern Mouth Brooder

Le place să depună icre pe stânci, astfel incat este bine sa le oferiÈ›i

un spaÈ›iu adecvat È™i habitat stâncos.

Temperament : Pasnic

Masculii pot fi agresivi in perioada de imperechere, in rest sunt pasnici.

Este o idee bună să-i păstraÈ›i in bazin împreună cu alte ciclide la fel de pasnice. A se evita amestecarea cu alte specii din genul Copadichromis, deoarece acestea se pot hibridiza sau pesti de culoare apropiata.

bottom of page