top of page

Amenajarea bazinului pentru africani

267879675_319259919983060_8655384713332761664_n.jpg

  Avand in vedere faptul ca, ciclidele africane din lacul Malawi, ating dimensiuni destul de mari (8-30 cm.) si acvariul trebuie sa fie unul potrivit in raport cu pestii care-l populeaza, astfel incat sa permita dezvoltarea armonioasa a acestora si manifestarea comportamentului lor din mediul natural ( formarea de teritorii, saparea unor gropi/cuiburi in substrat pentru ritualul de imperechere, etc)

           Pornind de la aceste necesitati, acvariul pentru ciclidele africane, ar trebui sa aibe un volum de minim 150 litrii, insa daca dorim sa-l populam cu hapsi, atunci ar trebui din start, sa ne gindim la un bazin  mai mare, de la minim 400 litri in sus.

Numarul de pesti recomandat in raport cu volumul de apa este de 1 peste matur/ 10 litri apa. In caz de agresivitate in bazin sau daca popularea se efectueaza cu pui, atunci se poate depasi acest numar, avand in vedere ca pe parcurs, mai pot interveni decese si o selectie a acestora.

Suprapopularea bazinului asa cum spuneam, este o solutie pentru combaterea agresivitatii, insa nu trebuie inteleasa gresit...prin dublarea sau triplarea nr. normal de pesti.

Apoi trebuie sa tinem faptul ca, la un bazin  cu dimensiunile de 200x50x50 = 500 litri...,  acesta nu poate fi umplut cu acest volum de apa, deoarece :

a) de multe ori acvariul nostru, are amplasate intarituri si cutia cu instalatia de lumina, astfel incat, din start, inaltimea bazinului  este mai mica cu 10 cm. sau chiar mai mult, fiind ocupata de acestea,

b)  substratul (nisipul) ocupa 3-5 cm din suprafata de jos a bazinului,

c) rocile , accesorile si decorul la randul lor influenteaza si diminueaza cantitatea de apa din bazin.

​

caz in care, putem ajunge la un volum de aproximativ 350 litri de apa. La acest volum, trebuie sa calculam nr. de exemplare pe care le introducem in bazin. In acest caz, din start , daca am introdus 50 buc. am depasit cu 15 exemplare raportul de 1 peste/10 litri de apa..

            Trebuie tinut cont de faptul ca ciclidele prefera inotul pe orizontala, caz in care, este foarte importanta lungimea bazinului (mimim 1-1,2 m), nu inaltimea acestuia, care nu ar trebui sa depaseasca 60-65 cm. (peste aceasta dimensiune,nu se recomanda deoarece este foarte greu de ajuns la roci , substrat in momentul cand se face mentenanta bazinului sau se doreste schimbarea decorului, prinderea unui peste etc),

      In ce priveste latimea bazinului, o latime de  50-60 cm, poate fi suficienta, insa daca se opteaza pentru un decor 3D, atunci trebuie tinut cont de faptul ca, acesta poate ocupa o parte din latimea bazinului,  intre 10-25 cm, caz in care, se poate opta pentru suiplimentarea latimii bazinului , ajungandu-se la  70-80 cm.

      Dupa ce am ales dimensiunile bazinului si avem bazinul construit, urmeaza faza de amenajare, aici intodeauna voi recomanda ca amenajarea, sa aiba ca finalitate, crearea unui decor apropiat de mediul natural din care provin ciclidele africane , un biotop (pentru asta, a se urmarii documentare din Lacul Malawi, sunt foarte multe pe youtube.) dar in principiu ar fi nevoie de nisip si roci .

  In ce priveste nisipul, acesta trebuie sa fie de o granulatie destul de mica, eu am optat pentru granulatia  0,8-1,2 mm., pentru a incuraja comportamentul natural al ciclidelor , care dupa cum am amintit mai sus, sapa in nisip pentru formarea unor cratere , pregatind ritualul de imperechere. In ce priveste culoarea nisipului, eu merg pe varianta natur, fiind mai aproape de mediul lor.

Nisipul de culoarea alba, arata bine in bazin, insa , se vede foarte pronuntat murdaria   si culoarea deschisa poate crea stres ciclidelor, in timp ce un nisip de culoare neagra, inchide foarte mult nuanta in bazin.

In privinta rocilor, acestea se gasesc in natura, atat in albia raurilor , dar pot fi colectate  si din diferite cariere de munte. Cele mai recomandate sunt rocile calcaroase deoarece ajuta la cresterea valorilor pH-ului, cunoscut fiind faptul ca ciclidele africane prefera o apa cu duritate mai ridicata.

Se recomanda insa , ca rocile sa nu fie ascutite, pentru a nu cauza ranirea ciclidelor, deoarece unul din comportamentul lor este acela de a se freca de nisip sau rocile din bazin, putandu-se de asemenea  lovi de acestea.

Atat nisipul cat si rocile necesita a fi spalate foarte bine inainte de introducerea in bazin, pentru o mai multa siguranta si pentru a evita orice risc, oparirea rocilor cu apa fierbinte nu este o varianta rea.

Nu recomand, folosirea in bazin a unor elemente, decoruri de plastic si nici lemne care elimina tanin ,acesta pot colora apa si pot afecta sanatatea pestilor, daca nu sunt tratate corespunzator, totodata acestea nu au nimic in comun cu mediul natural, din care provin ciclidele africane.

Dupa ce am asezat substratul in bazin (stratul de nisip sa fie in jur de 4 cm.) amplasam rocille .

Amplasarea rocilor in bazin ar trebui astfel facuta, incat sa para cat mai naturala , acestea nu trebuie sa fie asezate uniform , insa e bine sa asigure spatii, unde la nevoie se pot refugia pestii agresati sau puii.

Umplerea acvariului cu apa se face cu grija si cat mai lent, pentru a nu disloca substratul si a crea tulburarea apei. Se poate folosi un recipient de plastic sau chiar directionata caderea apei pe o piatra, folosindu-se un debit scazut.

Dupa asezarea substratului, rocilor si umplerea cu apa, trebuie puse in functiune filtrul/ filtrele si incalzitorul.

Filtrul pentru bazinul cu ciclide , se recomanda a fi unul extern , mai ales la bazinele peste 200 litri. La bazinele de dimensiuni mai mici de 200 litri, pot fi folosite si filtre interne, daca se respecta niste reguli simple (nu se introduc multe ciclide in bazin si se fac schimburi saptamanale de apa 30-40%.)

Incalzitorul trebuie sa fie ales in raport cu dimensiunea bazinului. Temperatura in general se seteaza la 24-27°C.

Apoi trebuie avut in vedere, faptul ca, fiecare bazin pentru a fi gata de populare, este necesar a fi ciclat. Acvariul in momentul in care introducem prima oara apa este un mediu lipsit de viata si fara bacterii. Pentru ca pestii  sa nu aiba de suferit si se ajunga la mortalitati, este important  sa se creeze acest mediu bacterian, care sa regleze compozitia chimica a acvariului.

In mod natural, acest proces se realizeaza de la 2 -6 sapatamani, existand insa in comert substante care pot grabi si usura acest proces. Un alt procedeu util, la care apeleaza acvaristii mai vechi este folosirea unei cantitati de apa dintr-un acvariu pus in functiune de mai mult timp, precum si stoarcerea pe  filtru nou , a unui burete care contine bacterii beneficie, dintr-un acvariu stabil.

Dupa ce apa este limpede si atinge temperatura potrivita, se poate trece la faza de populare a bazinului cu ciclide africane, aici a se urmari  tipul ciclidelor, necesitatile lor,compatibilitate, aspecte care sunt detaliate in submeniul de site al paginii de Informatii generale ,, clasificarea ciclidelor africane”.

Schimbul de apa in bazin si curatarea substratului de murdarie, o recomand sa se faca saptamanal, in proportie de 30-50 %, nu mai mult, pentru a nu risca sa deciclam bazinul.

​​

bottom of page